4 gyakori hiba a lakásfelújítás során

lakásfelújítás

A lakásfelújítás egy olyan munkafolyamat, ami előbb-utóbb minden ember életében elkerülhetetlen. De nem mindegy, hogy milyen módon újítunk fel egy lakást, mit és hogyan kivitelezünk, ebben a cikkben összeszedtünk négy olyan hibát, amit elkerülhetünk egy lakásfelújítás során.

Nem a megfelelő anyagot, formátumot választjuk

Gyakran előforduló probléma, főleg azok körében, akik saját szakállukra újítanak fel egy házat, hogy hozzáértés hiányában nem a megfelelő alapanyaggal dolgoznak. Ez problémát jelenthet szinte az összes szakágnál, mi most elsősorban a szigetelést vesézzük ki.

Szigetelőanyagból többféle kiszerelés, minőség és felhasználási terület létezik. A leggyakoribb szigetelőanyag, amivel az átlagember találkozik, a polisztirol, másnéven hungarocell, eps vagy akár dryvitként is hivatkoznak rá.

Ezzel a szigetelőanyaggal szokták a homlokzatot, lábazatot szigetelni, könnyű, egyszerű kezelni és kellően hatékony, ár-érték arányban is jó választás. Viszont például a vályogra, fafödémre vagy tetőszigetelésre sajnos nem alkalmas, mivel rossz a páraáteresztő képessége.

Erre a célra találták ki a különböző ásványgyapotokat: a vályogfalra kőzetgyapotot, a tető vagy a födémszigetelésre pedig üveggyapotot szoktak használni. Kiszerelésben létezik táblás és tekercses üveggyapot, illetve táblás kőzetgyapot, ám a legkorszerűbb, legjobban kezelhető a fújható szigetelés.

Ennek az ásványgyapot formátumnak az előnye, hogy a legapróbb, legnehezebben megközelíthető réseket is szigeteli, nem keletkezik hulladék és gyorsan, résmentesen lehet vele dolgozni. Ráadásul kiváló a páraáteresztő képessége is.

Ha viszont rosszul választjuk ki az alapanyagot, hibás rétegrenddel dolgozunk, esetleg nem a kellő vastagságú szigetelést helyezzük el, pontatlanul, hibásan kivitelezünk, a szigeteléssel egy jó adag problémát okozhatunk magunknak: vizesedést, penészedést, gyenge hatékonyságú szigetelést stb.

Nem a megfelelő sorrendben végezzük el a lakásfelújítást

A megfelelő sorrend betartása kiemelkedő fontosságú a lakásfelújítás során, mivel ez hozzájárul a projekt hatékonyabb és zökkenőmentesebb lebonyolításához. Először is, a helyes sorrend segít minimalizálni a káoszt és a felesleges költségeket.

Például, ha a festés és a burkolás előtt nem zajlik el a szükséges faljavítás vagy a villanyszerelés, később ezek a munkálatok megsérülhetnek, és újra el kell végezni őket, ami időigényes és költséges lehet. A megfelelő sorrenddel a különböző szakmák és munkafolyamatok egymásra épülnek, minimalizálva ezzel a késéseket és az esetleges problémákat.

Emellett a biztonság és az egészségvédelem is kulcsfontosságú szempont a helyes sorrend kiválasztásakor. Például, ha az építkezés során először zajlik a poros, piszkos munka, például a bontás, az megkönnyíti a tisztaságot igénylő munkafázisokat, mint például a festés vagy a padlóburkolat lerakása.

Ez nemcsak az esztétikai szempontból fontos, hanem a munkavállalók és a lakók egészségét is megóvja a porral vagy más potenciális veszélyekkel szemben. Így a helyes sorrend kiválasztása segít megőrizni a lakásfelújítás során a munkavállalók és a lakók jólétét.

Nem figyelünk az apró részletekre

Az apró, esztétikai részletekre való odafigyelés kritikus fontosságú a lakásfelújítás során, mivel ezek a részletek hatással vannak az összképre és az otthon hangulatára.

Az esztétikai részletek, mint például a színválasztás, a díszítő elemek, vagy a megfelelő világítás, képesek jelentősen befolyásolni az otthon atmoszféráját és a lakók hangulatát. Az apró részletekre való odafigyelés segít a személyes stílus és ízlés kifejezésében, így a felújított lakás egyedi és az otthonra jellemző lesz.

Ezen kívül, az esztétikai részletekre való odafigyelés hozzájárul az ingatlan értékének növeléséhez. A magas minőségű anyagok, a gondosan megválasztott színek és a harmonikus dizájn mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az otthon vonzóbbá váljon.

Ez nemcsak a jelenlegi lakók számára fontos, hanem a jövőbeli eladás vagy bérbeadás esetén is, hiszen egy igényesen felújított, esztétikus lakás nagyobb érdeklődést kelt a potenciális vevők vagy bérlők körében.

Végül, az apró, esztétikai részletekre való figyelem segít a funkcionalitás és kényelem javításában. A megfelelő bútorok elhelyezése, az optimális világítás kialakítása és az esztétikus dekorációk kiválasztása mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a felújított lakás ne csak szép legyen, hanem kényelmes és praktikus is.

Ezáltal a lakók élvezhetik az otthonukat, miközben a lakás esztétikailag kielégítő és funkcionális környezetet nyújt.

Megbízhatatlan kivitelezővel dolgozunk

A megfelelő kivitelező kiválasztása kulcsfontosságú a lakásfelújítás során, mivel ennek az döntésnek a minősége alapvetően meghatározza a projekt kimenetelét. Elsősorban a szakértelem és tapasztalat fontos szempont.

Egy jól képzett, tapasztalt kivitelező rendelkezik a szükséges ismeretekkel és készségekkel ahhoz, hogy sikeresen irányítsa a projektet. A megfelelő szakértelemmel rendelkező szakember segít elkerülni a hibákat, optimalizálni a munkafolyamatokat, és biztosítani a munka magas színvonalát.

A második fontos tényező a megbízhatóság és az időmenedzsment. Az együttműködés során a megbízható kivitelező képes betartani az időkereteket, ami kritikus fontosságú egy lakásfelújításnál.

A megfelelő időzítés és határidők betartása nemcsak a projektköltségeket csökkenti, hanem minimalizálja az esetleges kényelmetlenségeket és zavarokat a lakók számára. A megbízható kivitelezővel való együttműködés biztosítja a zökkenőmentes és hatékony projektmenedzsmentet.

Végül, a jó kommunikáció és az ügyfélszolgálati készségek is alapvetőek. A megfelelő kivitelező olyan, aki hatékonyan kommunikál az ügyféllel, figyelembe veszi az igényeket, és nyitott a visszajelzésekre.

Ez segít a projekten való együttműködés során kialakuló bizalomnak és a sikeres együttműködésnek. A jó kommunikáció révén az ügyfél mindig tisztában van a projekt aktuális állapotával és minden fontos információval, ami kulcsfontosságú a megfelelő döntések meghozatalához.

Kép forrása: Unsplash.com

Hirdetés (X)