Avokádó mag csíráztatása – Részletes útmutató

avokádó csíráztatása

Az avokádó egy a babérfélék családjába tartozó örökzöld fa termése, mely Közép-Amerikában őshonos. A termés héja sötétzöld színű, belseje semleges ízű, vajszínű és zöldes árnyalatú puha húst, valamint hatalmas méretű magot rejt.

Az avokádó és a belőle készített olaj gazdag A, B, C és E-vitaminban, fogyasztását szív és érrendszeri problémák esetén is javasolni szokták, mivel kitűnő antioxidáns. Nyersen, salátában, pirítós kenyérrel, vagy guacamole-t készítve is fogyasztható.

Ha avokádót vásárolunk, nem csak a gyümölcshúst hasznosíthatjuk, hanem ha van bennünk egy kis kísérletező kedv, akkor az avokádó magjából, akár egzotikus szobanövényt is nevelhetünk. Ehhez nem kell mást tenni, mint az avokádó magot vízben csíráztatni, majd pedig elültetni.

Az avokádó csíráztatása lépésről-lépésre

avokádó csíráztatása
Kép forrása: Pixabay.com

A csíráztatás nem igényel túl sok kelléket, egy pohárra, fogpiszkálókra, vízre, valamint az avokádó gyümölcshústól teljesen megtisztított magjára lesz szükség.

A magba 3-4 fogpiszkálót kell szúrni, úgy, hogy a mag lapos fele a pohár alja felé, míg a csúcsos fele felfelé nézzen. A csírázás ideje alatt a fogpiszkálók tartják majd a magot, hogy ne essen bele a vízbe. A pohárba elég csak annyi vizet tölteni, hogy félig ellepje a magot.

Tipp: Ha a mag csúcsos részéről 1-2 cm-es területen eltávolítjuk a maghéjat, elősegíthetjük a csírázást.

A poharat helyezzük világos helyre, és figyeljünk rá, hogy a pohár mindig félig legyen vízzel. A csírázás nem egy kimondottan gyors folyamat, hetek kellenek hozzá, hogy a gyökerek növekedni kezdjenek a vízben, illetve, hogy a mag csúcsán megjelenjen a hajtás, majd a szár.

Az avokádó csíráztatása – Videó

Az avokádó ültetése és gondozása

Az avokádó ültetésének ideje akkor érkezik el, ha a gyökérzete és a szára már elég fejlett. Az avokádó, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajba ültetve fejlődik igazán szépen, világos, napos helyen.

Ha a kinti időjárás megengedi, azaz kellemesen meleg van, az avokádót a szabadban is nevelhetjük félárnyékos, kellemesen meleg helyen, míg be nem köszöntenek a hűvösebb napok.

Az avokádó gondozásának sarkalatos pontja az öntözés, mivel a túlöntözésre, valamint az alulöntözésre is érzékeny. Ha túlöntözzük, levelei összepöndörödnek, szára pedig petyhüdt lesz. Alulöntözés esetén, elhervadnak, elszáradnak és lepotyognak a levelei.

Az öntözés során arra kell törekednünk, hogy a földet nyirkosan tartsuk, de növény semmiképp se álljon a vízben. Intenzív növekedéssel, és egészséges levélzettel hálálja meg, ha 3 havonta, kis mennyiségű, vízben oldódó tápoldatot is adunk neki.

Ha mindent jól csinálunk, az avokádó magjából a lakás egzotikus külsejű, különlegesen szép szobanövénye válik majd, arra azonban ne számítsunk, hogy termést is fog hozni. Sikeres avokádó mag csíráztatást kívánunk!

Képek forrása: Pixabay.com