Boglárkacserje – vidám virágözön a tavaszi kertben

Kerria japonica

A hosszú, szürke téli időszak után ki ne vágyna a vidám, élénk színekkel díszített kert látványára? Szerencsére számos dísznövény – lágyszárúak, évelő növények, de díszfák és cserjék is – rendelkezésre állnak, melyek kora tavaszi virágzásukkal fontos szerepet töltenek be a kertekben.

Egyik ilyen a boglárkacserje (Kerria japonica), ami napsárga virágaival melegséget és vidámságot csempész az ébredő tavaszi kertekbe.

Egy gyakran előforduló, mégis kevésbé ismert növény, amely a rózsafélék családjába tartozik, és virágaival különleges hangulatot teremt a tavaszi kertben. Egyedi megjelenése és könnyű gondozhatósága miatt mindenképpen érdemes megismerkedni ezzel a bájos cserjével.

A boglárkacserje Japánban és Kínában őshonos lombhullató dísznövény, mára pedig nemcsak Ázsiában, hanem szerte a világszerte népszerű. Több fajtája ismert, vannak telt és szimpla virágú változatai is.

A legjellemzőbb a sárga virágszín, de találkozhatunk fehér virágú fajtával is. Virágai kevéssel lombfakadás után, április-májusban nyílnak, a teljes bokrot beborítva. Levelei világoszöldek, fűrészes szélűek. Ősszel citromsárga lombszínnel díszít.

A boglárkacserje gondozása

Igazán könnyen gondozható, ezért kezdő kertészeknek is bátran ajánljuk! Azoknak, akik szeretnék kertjüket virágokkal díszíteni, de kevés időt tudnak ráfordítani a gondozásra, a Kerria japonica tökéletes választás lehet. Talajtípus szempontjából nem válogatós, jól fejlődik a jó vízáteresztő képességű általános kerti talajokon.

Mint minden dísznövény, kedveli a tápanyagban gazdag talajokat. Vízigényét tekintve a kifejlett cserje jó szárazságtűrő képességgel rendelkezik, de a nyári nagy melegben meghálálja az öntözést. Kifejezetten kedveli a napos helyeket, viszont szépen fejlődik enyhe félárnyékban is.

A boglárkacserje helyének kiválasztásakor a felsorolt tényezők mellett a helyigényét is érdemes figyelembe venni, hiszen fajtától függően 1-1,5 de akár 2-3 m magasra is nőhet. Idővel széles bokorrá fejlődik, visszahajló, sűrű, buja ágrendszerrel. Növekedése metszéssel kordában tartható, ritkítható.

A metszést a virágok elnyílása után javasolt elvégezni, ilyenkor eltávolíthatjuk a régi, elhalt ágakat, és alakíthatjuk is a formáját, ha szükséges. Betegségekre, kártevőkre nem érzékeny, teljesen télálló cserje. Jó alkalmazkodóképességgel rendelkezik, városi környezetben is jól fejlődik. Szaporítása történhet tőosztással vagy dugványozással.

Hova ültessünk boglárkacserjét?

A boglárkacserje remek tavaszi színfoltja lehet bármely kertnek. Ültethető szoliter cserjeként is, azonban annak érdekében, hogy a tavaszi virágzása után se maradjon unalmas a kertrész, javasolt más, eltérő virágzási idejű növényekkel társítani.

Növénycsoportok létrehozásakor fontos figyelemebe venni a különböző növények igényeit, illetve törekednünk kell a harmonikus összkép kialakítására. A boglárkacserje jó választás lehet cserjecsoportokba, összeültethető a nyáron virágzó bugás hortenziákkal vagy gyöngyvesszőkkel, melyek a Kerria tavaszi virágzása után díszítik a kertrészt.

Jól mutat örökzöld növények társaságában, pl. egy kúszó borostyánnal befuttatott kerítés közelében, de szép látványt nyújt színes vesszőjű cserjék társaságában is, pl. a bordó vesszejű som remek társnövénye. Egy így kialakított kertrész minden évszakban szépen díszít és új, izgalmas látványt nyújt a kertbe látogatóknak.

Kép forrása: Getty Images