Hová kerüljön a klíma a legjobb teljesítmény elérése érdekében?

klíma

A nyári meleg sokszor már a nyár elején elér bennünket, amit a lakásokban egy rövid ideig szellőztetéssel ellensúlyozni tudunk a reggeli és az esti órákban, ám hamarosan rájövünk, hogy valami komolyabb léghűtő után kell néznünk a hőség elviselése érdekében.

Mi alapján válasszunk klímát?

Természetesen nemcsak split tehát fix helyre felszerelhető klíma mellett dönthetünk, hiszen a mobil klíma mozgathatósága miatt, olyan helyekre is megfelelő, ahol gondot okozna a kültéri egység felszerelése, ami a split klímához elengedhetetlenül szükséges.

Jól jöhet akkor is, ha nem saját lakásban, hanem albérletben lakunk, mert kisebb a befektetés abban az esetben, ha mobil klímát vásárolunk. Bár kevésbé hatékonyak, mint a felszerelt társai és általában zajosabbak is, azért szükség esetén megmentő lehet.

Bár több márka kiváló minőségű termékéből választhatunk, a japán légkondicionáló választékot ajánlják leginkább, amikből bárki könnyedén választhat magának megfelelő teljesítményű berendezést.

Falra szerelhető split klímák

Abban az esetben, ha saját lakásunkba szeretnénk klímát szereltetni, a klíma elhelyezésekor figyelembe kell venni, hogy a kültéri egységet hova helyezzük. Miután a friss levegőt lehűtve áramoltatja be a lakásba a klíma, ezért a kültéri egységnek szüksége van jól szellőző helyre, így nem praktikus padlásra vagy zárt erkélyre helyezni, mert túlmelegedhet.

A kültéri egységet a karbantartásához, a szerelő számára hozzáférhető helyen kell elhelyezni. Miután a kültéri egységhez tartozik egy beltéri egység is, amelyek egy csővel kapcsolódnak egymáshoz, érdemes minél közelebb elhelyezni a kettőt egymáshoz.

A beltéri egységet lehetőleg olyan helyre érdemes elhelyezni, ahol nem rontja semmi a teljesítményét, ne legyen előtte bútor, fal, növény, ami a kiáramló levegő útját elzárja.

A beltéri egységet a falra helyezve lehetőségünk van akár két helyiséget is hűteni. Leggyakrabban a nappalikba kerülnek, hiszen itt tartózkodunk a legtöbbet, de sok családban étkezőkben vagy home office irodákban is előszeretettel használják.

Természetesen jó szolgálatot tehet a hálószobában is, hiszen aludni a 22 fokban sokkal pihentetőbb mint a hőségben, de akár a konyhában is szükséges lehet, ha többet tartózkodnak ott, mint az átlag.

Ami még meghatározó lehet az elhelyezés szempontjából az a zajszint, ha vékonyak a falak figyelemmel kell lenni a szomszédokra is, bár a split klímák csendesek, a mobil klímák viszont nagyobb zajjal járhatnak.

Teljesítményüket tekintve nemcsak az energia osztály, hanem a teljesítmény is fontos tényező. Egy átlagos 2,5- 3,5 kW közötti klíma egy 35- 40 m2 közötti helység hűtésére alkalmas, de egyszerűbb, ha szakember segítségét kérjük a megfelelő teljesítményű klímaberendezés kiválasztásához.

Összegezve

A split klíma beszerelése során a kültéri egységet jól szellőző helyre kell telepíteni, a beltéri egységhez közel. A beltéri egységet a falra erősítve a legtöbbet használt vagy az általunk legfontosabbnak ítélt helyiségbe kell felszerelni úgy, hogy a hideg levegő szabadon tudjon áramolni.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)