Igénytelen talajtakaró növények, egyszerűen fenntartható kertbe

árlevelű lángvirág

Ha szereted a természetet, de nem akarsz sokat bajlódni a kerteddel, akkor jó ötlet olyan talajtakaró növényeket ültetni, amelyek nem igényelnek sok gondozást, de mégis szépen növekednek és virágoznak. Ezek a növények nem csak díszítik a kertedet, hanem megóvják a talajt a kiszáradástól, a gyomoktól és az eróziótól is.

Ebben a cikkben megismerhetsz 8 igénytelen talajtakaró növényt, amelyekkel könnyen és gyorsan varázslatos kertet alakíthatsz ki. Nézzük a növényeket!

Tarackoló kékgyökér

tarackoló kékgyökér
Kép forrása: Pixabay.com

Ha szereted a kék virágokat és a könnyen gondozható évelőket, akkor a tarackoló kékgyökér (Ceratostigma plumbaginoides) a neked való növény. Ez a Nyugat-Kínából származó dísznövény nemcsak a nyári hónapokban nyíló kobaltkék virágaival, hanem őszi bronzos árnyalatú leveleivel is elvarázsol.

A tarackoló kékgyökér ideális választás talajtakarásra, sziklakertekbe, vagy akár balkonládákba is. Nem igényel sok vizet, napos vagy félárnyékos helyen egyaránt jól érzi magát. Szaporítása is egyszerű, tőosztással vagy dugványozással könnyen szaporítható.

Illatos gólyaorr

illatos gólyaorr
Kép forrása: Pixabay.com

Olyan dísznövényt keresel, amely, szép, illatos és szinte egész évben díszíti a kertet? Ha igen, akkor válaszd az illatos gólyaorrt (Geranium macrorrhizum), amely nem igényel sok törődést, és bármilyen talajban megél!

Ez a dekoratív évelő nagy felületen elterjedve zöld levélszőnyeget alkot, amelyet áprilistól júniusig lilás rózsaszín virágok borítanak. Levelei és virágai is kellemes illatot árasztanak, a levélzet télen is megmarad.

Az illatos gólyaorr ideális választás cserjék és fák alatti árnyékos helyekre, vagy száraz rézsűk beültetésére is. Szaporítása egyszerű, mivel a hajtásai maguktól legyökereznek, de akár tőosztással is szaporíthatjuk.

Molyhos madárhúr

molyhos madárhúr
Kép forrása: Pixabay.com

A molyhos madárhúr (Cerastium tomentosum) egy varázslatosan szép, alacsony termetű évelő növény, mely bokros növekedésével és párnaszerű alakjával kápráztat el minket. Szürkészöld levelei és dús virágzata, mely sárga közepű, apró fehér virágokból áll, tavasz végén és nyár elején, igazi látványosság lehet a kertben.

Ideális választás sziklakertekbe, ahol mérete, színe és habitusa miatt különösen szépen mutat. A molyhos madárhúr strapabíró növény, kitűnően viseli a szárazságot, ráadásul napos vagy félárnyékos helyen is gyönyörűen fejlődik.  A jó vízáteresztő képességű, tápanyagokban szegény talajokat részesíti előnyben.

Ellenálló a kártevőkkel és betegségekkel szemben is. Szaporítása tavasszal tőosztással vagy magvetéssel lehetséges.

Pázsitviola

pázsitviola
Kép forrása: Freepik.com

Ha szereted a színes és illatos virágokat, akkor a pázsitviola (Aubrieta x cultorum) tökéletes választás lehet a kertedbe. Ez az évelő örökzöld növény lila, rózsaszín és kékeslila virágokkal díszít a tavaszi hónapokban. Sziklakertekben, kőút vagy betonút mentén mutat a legjobban, de akár balkonládában is nevelhető.

A pázsitviola nem igényel rendszeres gondozást, csak jó vízelvezetésű talajra és napos vagy világos fekvésre van szüksége a megfelelő fejlődéshez és virágzáshoz. Szaporítása nagyon egyszerű, magról vagy dugványozással is szaporíthatjuk.

Kúszó lángvirág

árlevelű lángvirág
Kép forrása: Freepik.com

Ha szeretnéd feldobni a kertedet egy színes és bájos virággal, akkor érdemes megismerkedned az Észak-Amerikából származó kúszó lángvirággal (Phlox subulata), amely egy alacsony termetű évelő növény.

A kúszó lángvirág, vagy árlevelű lángvirág párnaszerűen terjed, így remekül mutat sziklakertekben, kerti utak mentén vagy kőfalakon is. Tavasszal nyíló lila, fehér és rózsaszín virágai szinte az egész növényt beborítják, így varázsolva egyedülálló színfoltot a kertbe.

Kimondottan alacsony gondozási igényű dísznövény, a bőséges virágzáshoz, elég, ha napos vagy világos fekvést és jó vízelvezetésű talajt biztosítunk a számára. Szaporítani tőosztással vagy dugványozással is lehet.

Kövi varjúháj

kövi varjúháj
Kép forrása: Flickr / Szerző: Ettore Balocchi / Licence: CC BY 2.0

A kövi varjúháj (Sedum rupestre) a sziklakertek elmaradhatatlan növénye, növekedése során tömött párnát alkot, ezért remek talajtakaró növény is. Ez az alacsony termetű, évelő örökzöld pozsgás főként tűformájú, húsos leveleivel díszít, amelyek télre bordós árnyalatúra színeződnek.

A nyár első felében sárga virágokat is hoz, de ezek nem bírnak komolyabb díszítő értékkel. Rendkívül egyszerűen nevelhető, strapabíró dísznövény, melyet napos, világos és félárnyékos helyre is ültethetünk. Egyedül arra érdemes figyelnünk, hogy lazább szerkezetű, jó vízáteresztő talajba kerüljön.

Bíborvörös délvirág

bíborvörös délvirág
Kép forrása: Pixabay.com

A Dél-Afrikából származó bíborvörös délvirág (Delosperma cooperi) egy különlegesen szép dekoratív évelő, mely kristályvirág néven is ismert. Húsos levelei segítenek a nedvesség megtartásában, ezért jól bírja a napot és a szárazságot is.

Rózsaszín virágai májusban kezdenek nyílni, és egész nyáron díszítenek. A bíborvörös délvirág alacsony termetű dísznövény, amely szépen takarja a talajt, alkalmas sziklakertbe vagy ágyásszegélybe való ültetésre is.

Rendkívül ellenálló, jó adottságú növény, amely a tűző napot, a szárazságot, valamint a gyengébb minőségű talajokat is jól bírja, arra azonban figyeljünk, hogy jó vízelvezető képességű talajba ültessük.

Cserjés pimpó

cserjés pimpó
Kép forrása: Pixabay.com

A cserjés pimpó (Potentilla fruticosa) egy kis termetű, lombhullató cserje, amely az északi félteke mérsékelt övi területein honos. Sűrű ágrendszerével kiválóan alkalmas talajtakarásra és sövényként is használható a kertben, magasabb fajtái szoliterként ültethetők.

Apró, öt sziromból álló virágai júniustól egészen szeptember végéig, vagy akár októberig is nyílnak, olykor annyira bőségesen, hogy alig látszik a növény levélzete. A cserjés pimpó gondozása egyszerű, jól bírja a szárazságot és a tűző napot is, betegségekkel, kártevőkkel szemben ellenálló, gyengébb minőségű talajokban is megél.

A növény metszésére a tél végén vagy a tavasz elején érdemes sort keríteni, hogy gyors növekedésre és bőséges virágzásra ösztönözzük, valamint hogy szép alakú és sűrű cserjévé neveljük belőle. Szaporítani nyáron lehet dugványozással.

Természetesen az igénytelen talajtakaró növények választéka ennél jóval gazdagabb, de bízunk benne, hogy 8-as listánkkal tudtunk néhány ötletet adni a növényválasztáshoz. Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel is!

Képek forrása: Pixabay.com; Freepik.com; Flickr / Szerző: Ettore Balocchi / Licence: CC BY 2.0