Így termeld meg saját kertedben a friss zöldségeket, gyümölcsöket

zöldségek

Nincs is annál jobb, amikor a saját kertünkben tudjuk megtermelni azokat a zöldségeket, és gyümölcsöket, melyek a családunk legnagyobb kedvencei.

Bár való igaz, hogy plusz munkával jár, mégis a veteményezéssel rengeteg pénzt spórolhatunk meg, emellett elmondható az is, hogy a saját kertünkben nevelgetett zöldségek és gyümölcsök sokkal finomabbak, és nem utolsó sorban egészségesebbek, mint az óriási bevásárlóközpontokban kapható társaik.

Tavasszal beindulnak a kinti munkálatok, mivel ilyenkor eljön az ideje számos mezőgazdasági feladat elvégzésének, gyakran találkozhatunk az utakon a gepkozvetito.hu eladó traktor márkáival és mezőgazdasági gépekkel is.

Az őszi vetésű növények esetén nagy valószínűséggel már túl is vagyunk az első fejtrágyázáson, emellett ilyenkor kell sort kerítenünk az ősziek tápanyag utánpótlására is, melyre a gabonafélék esetén legkésőbb április első heteiben sort kell keríteni.

Szerencsére egy kisebb veteményeskert, vagy konyhakert kialakításához nem kell feltétlenül jártasnak lennünk a mezőgazdaságban, de azért néhány fontos dologgal érdemes tisztába lennünk.

Milyen kinti teendőnk van tavasszal?

Ha otthon szeretnél friss zöldségeket termelni, akkor a konyhakert kialakítása előtt alaposan tervezd meg a dolgokat. Bár könnyen lehet, hogy hatalmas a lendület, a lelkesedés és a kísértés, ahhoz, hogy egy, akár több száz négyzetméteres területet tele ültess, első lépésben bőven elég lesz egy körülbelül 2 négyzetméteres részt leválasztanunk a kertünkből.

Lehetséges, hogy első hallásra ez a 2 négyzetméter kevésnek tűnik, de valójában nem az, hiszen egy jól megtervezett 2 négyzetméteres veteményesben egy szezon alatt rengeteg retket, borsót, sárgarépát, koktélparadicsomot, újhagymát, és karalábét is megtermelhetünk.

Egyre több kertben láthatunk magaságyásokat, melynek köszönhetően a különböző növények közötti szükséges távolságot minimálisra tudjuk csökkenteni, így tudunk viszonylag kis területen nagy hozamra szert tenni.

Emellett a magaságyás előnye, hogy kevesebbet kell locsolni, és mivel nem gyommagvakkal teli földbe fogunk ültetni, szinte egyáltalán nem kell majd gazolni. Emellett a magaságyást optimális helyre tehetjük, és mivel a természetes komposzt biztosítani tudja a tápanyagokat, nem kell tápszerezni, és műtrágyázni a földet.

Magra vagy palántára lesz szükségünk?

Azt valószínűleg mindenki tudja, hogy a növényeknek napfényre, megfelelő minőségű talajra, vízre, és megfelelő hőmérsékletre van szükségük ahhoz, hogy nőni tudjanak, és termést hozzanak.

Jó tudni, hogy hazánkban szerencsére rengeteg zöldségnek, fűszernövénynek és gyümölcsnek kedvezőek a napfény- és a hőmérsékleti feltételek is, de aszályos időben a vízellátás a mi felelősségünk, illetve ugyancsak nekünk kell a megfelelő tápanyagmennyiséget biztosítani, de ezt évi egyszeri komposztutánpótlással könnyedén megoldhatjuk.

Számos zöldséget magról kell termeszteni, míg jónéhánynál palántát kell ültetnünk. Palántáról érdemes termeszteni a kelkáposztát, a paradicsomot, a paprikát, a fejes káposztát, a padlizsánt, a karfiolt, illetve a karalábét. Magról pedig a sárgarépát, a retket, a rukkolát, a zellert, a petrezselymet, a borsót és a babot termeszthetjük.

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)