Mennyire jó befektetés a régiséggyűjtés?

régiség

Az antik tárgyak gyűjtése nagyon izgalmas tevékenység. Közben sok mindent megtudhatunk magukról a tárgyakról, történetükről, gyártásukról, konzerválásukról. És arról is, hogy milyen jó szokásokat kell magunkévá tenni, hogy ne szerezzünk és ne adjunk el bármit bármi áron. Változó folyamat ez, mivel az árak az idők és a divat szerint ingadoznak.

Hogyan adja el gyűjteményét?

Önállóan értékesítve, szakembernek, másik gyűjtőnek, vagy egy aukciós társaságon keresztül menjen el? Mindegyik megoldásnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Gyakran olyanoknak van szükségük rá, akik kevés tapasztalattal rendelkeznek, de örököltek egy gyűjteményt, és azonnal szeretnének megszabadulni tőle anélkül, hogy túl sok kérdést tennének fel.

Mind az ékszer, bútor vagy festmény értékbecslés komoly szakmai tudást igényel. Egy régiségkereskedés viszont mindenről gondoskodik, szakértelemmel, garanciával, első osztályú közönséget biztosító reklámozással, gyűjtéssel stb.

Eladás szakembernek vagy gyűjtőnek – előny vagy hátrány?

Tárgyainak eladása egy professzionális régiségkereskedőnek szintén gyakori. De természetesen az „egyéntől egyénnek” történő értékesítés pénzügyi szempontból a legérdekesebb megoldás mind az eladó, mind a vevő számára. Manapság ezt nagyban megkönnyítik a számítógépes hálózatok, és nagyon érdekes kapcsolatokat, néha barátságokat is megszületnek közben.

Másrészt meg kell szerezni a vevő bizalmát a tárgy bemutatásával, a birtokában lévő dokumentumokkal, a megszerzett hírnévvel. Emiatt nyilvánvalóan könnyebb az alacsony egységértékű tételeket eladni. Így Ön határozza meg az árat, tudva, hogy észszerűnek kell lennie az eladás biztosításához.

Győztes, vesztes?

Azonban még mindig megtörténhet, hogy alacsony áron szerez be egy olyan tárgyat, amelyet sokkal drágábban adhat el. Vagy fordítva, főleg, ha kiderül, hogy a tárgy nem hiteles. Ez a játék része. Mindent összevetve egy antik tárgygyűjtemény mindig ér valamit a jövőben még akkor is, ha összességében nem várhatunk tőle csodát.

Még akkor is ha kevesebbet fog keresni, mint azok a szakemberek, akik szükségszerűen a legfejlettebb készségekkel rendelkeznek, és ismerik potenciális vevőjük igényeit. Viszont soha nem javasolt a tárgy beszerzése eredetét igazoló okirat (korábban kié, hol volt) és dátummal ellátott számla nélkül sem eladni, sem vásárolni.

A Lánchíd Galéria nagy tapasztalattal rendelkezik a régi bútor, ékszer, könyvek és antik óra felvásárlás területén, hogy az ügyfelek mindig elégedetten távozzanak!

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)