Mi történik a gyermekkel 3 és 6 éves kora között?

gyerekek

Minden életkornak megvan a maga sajátossága. Bizonyos időszakok nehezebbek, máskor könnyebbek, van, amikor testileg fejlődik többet a gyermek, de akad, amikor az érzelmei teljesednek ki.

3 és 6 éves kor között nagyon sokat változnak, hiszen óvodások lesznek, felkészülnek az iskolára, itt már megtanulnak játszani a többi gyerekkel, színezni, kreatívkodni, emellett rengeteget nőnek és alakulnak.

De vajon mi történik pontosan ebben az életszakaszban? Az alábbi írásunkból minden kiderül.

Fejlődési mérföldkövek

A kisgyermekek jellemzően 3 évesen mennek óvodába, ilyenkor kinyílik számukra a világ, testi és lelki fejlődésen mennek át. Kifejezetten jellemző ilyenkor a nagy mozgásigény, alig bírnak megmaradni egyhelyben.

Nagyon fontos ilyenkor figyelni rájuk, hiszen elkezd kialakulni a saját gondolkodásuk, mozgásuk, sok esetben alig bírjuk kapkodni a fejünket. A testi eltérések szemmel láthatók, magasságban, ügyességben is jelentős átalakulásokon mennek keresztül.

Az óvoda azonban egy biztos pont. Itt indítják a napot, játszanak, szórakoznak, tanulnak és fejlődnek. A pihenés is nagyon fontos, így az óvodások számára még kötelező a délutáni alvás, hogy újult erővel induljanak neki a nap hátralévő részének.

Ehhez érdemes a derékaljat webáruházból beszerezni, amiből otthon is jó, ha van egy plusz darab. Számukra még fontos a kényelem és a biztonság, amit csak mi adhatunk meg nekik.

Testi fejlettség

Ami a testi változásokat illeti, az óvodások testalkata már teljesen arányos, a fej a test egészének ⅕-ét teszi ki. Kialakul a gerinc végleges formája és íve, a lábboltozat, emellett jelentős testhossznövekedés tapasztalható.

4 éves korukra már képesek váltott lábbal közlekedni a lépcsőn, 5 évesen pedig tudnak váltott lábbal szökdécselni, lábujjhegyre állni, kapaszkodás nélkül menni a lépcsőn. Kevesebb segítségre van szükségük a fogmosással, a mosakodással, emellett öltözködni és cipőt húzni is könnyebben tudnak már.

Kognitív fejlődés

Ami pedig az érzelmeiket illeti, elkezdik saját szemszögből szemlélni a dolgokat, fokozatosan kialakul a szempontváltás képessége. Az elért sikerek megalapozzák a kezdeményezőkészséget és a kreativitást.

Ebben az életszakaszban már hatalmas kreativitással képesek megélni a fizikai aktivitásaikat. A mindennapi tevékenységeikben előfordulhat, hogy nem tudnak különbséget tenni a fantázia és a valóság között.

4 éves korukra igen jó megfigyelőkké válnak, fel tudnak sorolni külső jegyeket, összetett mondatokban beszélnek, helyesen használják a személyes névmásokat. Egy évvel később meg tudják különböztetni a nőt és a férfit, ismerik az idő fogalmát, tudják követni a több részből álló utasításokat.

Mire 6 évesek lesznek kérdezni fognak, beszélnek az érzéseikről, tudják a nevüket, a címüket, spontán alkalmazzák a nyelvtani szabályokat.

Összegezve

Mire tehát iskolába mennek, a gyermekek nagyon sokat tanulnak és fejlődnek. Később is fognak nőni és érzelmeket kifejezni, azonban 3 és 6 éves koruk között a leglátványosabb minden.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)