Miért van szükség tisztasági festésre?

tisztasági festés

A magyar családok általában 5-7 évente végeznek tisztasági festést, amit részben saját maguk készítenek el. Miután nagyon sok fajta olyan falfestéket kapni, amelyek tökéletesen fednek, áteresztik a párát és olyan az összetételük, hogy nagyon könnyű felhordani azokat, könnyen lehet velük dolgozni.

Van egyáltalán szükség a tisztasági festésre?

Otthonunk levegőjének minőségét sok tényező befolyásolja, például a falak állapota. Azért játszik fontos szerepet benne, mert a felületén megtapadnak a gombák, penészspórák, baktériumok, a por és bármilyen kórokozók.

Ezért nem csak az őszi és a tavaszi nagytakarításnál érdemes a falat is letakarítani, hanem néhány évente érdemes átfesteni, amit akár saját magunk is el tudunk végezni.

Különösen a mellékhelyiségek esetében fontos ezt megtenni, de ha kisgyerek, allergiás családtag, házi állatok élnek együtt a lakásban mindenképpen hasznos a festés, hiszen a beltéri levegő minőségét is befolyásolják a tiszta falak.

Mennyire egyszerű saját magunk elvégezni a tisztasági festést?

Mindenképpen érdemes úgy nekilátni, hogy megtervezzük a folyamatot, így a gyakran elkövetett hibák kiküszöbölhetők lesznek és mi magunk is meg tudjuk oldani a festést.

Lépések

  • Mérjük fel, hogy milyen állapotban vannak a falak, javítsuk ki a hibákat, a repedéseket és a lyukakat tüntessük el. Az anyagigényt számoljuk ki, a festendő felületet négyzetméterben számoljuk ki, ebből jön majd ki az anyagigény. A kiadások nem csak az anyagköltségekből állnak majd, hanem a szükséges eszközök megvásárlásából. Szükségünk lesz spaklira, hengerre, ecsetre, takarófóliára, festéklehúzó rácsra, létrára, vödörre, stb. Az állványok, létrák választéka webáruházban is megtalálható és megvásárolhatóak, amikkel sokkal könnyebben megy majd a magasban történő munkavégzés.
  • Amikor a festéket szerezzük be, figyeljük a kiadósságot és a hozzátartozó árat is. Ajánlatos inkább a kevesebb réteg számot igénylő festéket választani, mert a minőségi falfestékkel könnyebb a munkafolyamat és a felület sokkal tartósabb és szebb lesz, mint az olcsóbb, többrétegű festékekkel.
  • Nem szabad kapkodni! Idő kell a glettelt felület csiszolására, a falfelület mélyalapozására a festés előtt. Időnként a régi, kopott, elhasznált eszközöket le kell cserélni, mert megkönnyíti az egyenletes festék felhordást egy új eszköz.
  • Lényeges, hogy olyan időjárásnál kezdjünk neki a festésnek, amikor az ideális hőmérséklet 20 fok körül van, mert a magasabb hőmérséklet esetén megnehezedik a dolgunk a gyorsabb száradás miatt.
  • Szellőztetni sem szabad elfelejteni festés közben, de az esős, párás időben a páralecsapódás miatt figyelni kell az időjárásra.

Összegezve

A lakásunk levegőjének minőségét nagyban befolyásolja a falak tisztasága, ezért időszakonként át kell festeni azokat. Megfelelő tervezéssel saját magunk is át tudjuk festeni a falakat, a megfelelő minőségű anyagokat és eszközöket beszerezve, a tisztasági festéshez megfelelő időjárás kiválasztásával újjá varázsoljuk az otthonunkat.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)