Teendők a sütő első használata előtt

sütő

Egy konyhai gép megvásárlásával a háztartás vezetése kényelmesebbé kellene, hogy váljon, de ez majd csak a kezdeti beüzemelés után válik teljessé, hiszen nem lehet mindjárt ténylegesen használni, el kell végezni a beüzemelési tevékenységét.

A sütők beszerzése során a kombi sütők vásárlása webáruházból sokkal egyszerűbb, mintha az üzletben keresnénk meg a tökéletes változatot. Mivel az interneten jobban utána tudunk járni az adott darab tulajdonságainak, így kisebb az esélye, hogy nem a megfelelőt vesszük meg.

Melyek az első tevékenységek, ha új sütőt vásároltunk?

  • Először is távolítsunk el róla minden csomagolást, védőfóliát.
  • Tisztítsuk meg a sütő részeit meleg víz és tisztítószer segítségével, de a súroló szereket mellőzzük.
  • Alapos szellőztetés mellett fel kell felfűteni a sütőt egy tál vízzel. Így eltávolítható a jellegzetes kellemetlen szag, amit a szigetelés első átmelegedése okoz, ami természetes jelenség.
  • Grill funkció esetén az első alkalommal 200 fokon működtessük egy órán át, majd szellőztessük ki jó alaposan.
  • Ezután puha ruhával töröljük szárazra a készüléket.
  • Ezt követően már használatba is vehető a sütőnk.

Melyek a nehezítő tényezők?

Akkor vagyunk nehéz helyzetben, ha más energiaforrású készüléket vásárolunk, mint a régi volt, hiszen még nem ismerjük a működését, meg kell tapasztalnunk. A gáz és villany sütők mindegyike más módon adja le a hőt, ezért meg kell ismerni a működésüket.

Ha gázsütőről villanyra váltunk, akkor tudnunk kell, hogy az elektromos sütők sokkal egyenletesebb hőt adnak le mint a gázsütők, ugyanakkor szárazabbak is. Általában nem csak alulról fűthetők, mint a gázsütők, hanem általában van felső fűtése is.

A legtöbb elektromos sütő már rendelkezik légkeveréses funkcióval is, ami még inkább segíti az egyenletes hőelosztást, így viszont elég az alacsonyabb hőfok is az elektromos sütőben. Ami azt jelenti, hogy még a gázsütőben szükséges a sütéshez 180 fokon üzemeltetni a készüléket addig az elektromos sütőben elég 160 fok is.

Az elektromos sütőben azonban hosszabb az előmelegítési idő mint a gáznál. Az elektromos sütő a ventilátor miatt, hamarabb képez kérget az ételen,  kívül jobban szárítja,  de belül puhább és nedv dúsabb marad az étel. Ajánlatosabb a középső rácsra helyezni az ételt, hogy egyenletesebben érje a hő.

Ha elektromos sütőről gázra váltunk, akkor a sütő gyorsabban fog felmelegedni, mint azt megszoktuk eddig, de nem fogja szárítani az ételt, mint az elektromos sütő. Az ajtó nyitogatását a gázsütő nem tolerálja, ezért óvatosan bánjuk vele, a sütés folyamata során, az első időszakban ne nyissuk ki az ajtaját.

A hőforrás csak alul található, ezért főleg alulról süt, felülről kevésbé. Éppen ezért a sütőben meg kell emelni a hőfokot a sütés elején, később azonban vissza lehet venni.

Összegezve

Amikor új sütőt vásárolunk nem szabad elfelejteni, végigvinni a beüzemelési folyamatokat és figyelembe kell venni, ha más fajta energiahordozóval működik az új készülék, mint a régi.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)