Üzemanyag egész napra, avagy az ebéd fontossága a munkahelyen is!

ebéd munkahelyen

Az ebéd mindenki számára a legfontosabb, és soha nem szabad kihagyni, mert energiát és tápanyagokat biztosít a szervezet és az agy hatékony működéséhez a délután folyamán. A házi készítésű ebéd nemcsak egészséges és ízletes választás lehet, de sokkal költséghatékonyabb megoldást is jelent, csökkentve a telített zsírok, só és cukor bevitelét.

Miért nem hiányozhat az ebéd egyetlen alkalmazott napirendjéből sem?

A munkavállalók több mint fele ebédidőben is dolgozik, és sokszor a gyorsétterem az a megoldás, amelyhez sokan fordulnak. Úgy tűnik, hogy az emberek többségének komoly problémát jelent az ebéddel kapcsolatos felelősségteljes ütemterv betartása.

Szerencsére azok száma is egyre gyakoribb, akik odafigyelnek az egészségükre, és a különböző ebéd ötletek között válogatva szívesebben készítik el saját maguk a finom és egyszerű fogásokat a hét minden napjára.

Bár még így is előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor szívesebben eszünk valamit gyorsan, hogy befejezzünk egy beszámolót, vagy azért, mert be kell mennünk egy értekezletre, de nem szabad elfelejteni, hogy az ebédszünet elengedhetetlen a munka közbeni koncentráció és termelékenység javításához, akárcsak a hosszú távú egészség megőrzéséhez.

Étkezés a „billentyűzet előtt” – rossz szokás!

Minden dolgozónak lehetőséget kell adni arra, hogy legyen egy olyan hely, ahol egészségesen lehet étkezni, és nem a számítógép előtt görnyedve. Az étkezésnek a kikapcsolódás, a béke pillanatának kell lennie, olyan pillanatnak, amikor más szempontokkal foglalkozunk.

Ez biztosítja az energiánkat a délutáni órákra is, amely munka szempontjából igencsak jövedelmező, függetlenül attól, hogy hol végezzük tevékenységünket, az irodában, az építkezésen, a gyárban vagy a szabadban.

A kitartás, a siker kulcsa

Mindig a „Nincs időm!” és hasonló kijelentésekre hivatkoznak azok, akik gyakran kihagyják az ebédet, vagy gyakran fordulnak a sok kalóriás, táplálkozási szempontból szegény falatokhoz. A szakértők szerint a fegyelem a siker kulcsa. Ahogy a munkára, úgy a táplálkozásra is lehet napi tervet készíteni, beleértve a három főétkezést, plusz a tízórait és uzsonnát.

Az ebédnek tartalmaznia kell egy vitaminokban és multivitaminokban gazdag étrendet, amely fenntartja az élelmiszerek megfelelő egyensúlyát, hogy biztosítsa az egészség megőrzéséhez szükséges tápanyagokat.

A helyes kalóriabevitel elosztásának egyik módja a nap folyamán az, hogy az összes kalória 20%-át reggelire, 30%-át ebédre, 30%-át vacsorára és 20%-át uzsonnára fogyasztjuk el.

Mit tartalmazzon egy egészséges ebéd?

Fontos, hogy tartalmazzon teljes kiőrlésű gabonát, például rozskenyeret, teljes kiőrlésű tésztát, rizst stb. Próbálj meg egy kevés sovány fehérjét is beletenni az ebédbe, hogy megőrizd energiádat, például lazacot vagy tonhalat, tojást, tésztát, garnélát vagy csirkét.

A különböző receptgyűjtő oldalak rengeteg alternatívát kínálnak ehhez, még azok számára is, akik nem szeretnek sok időt tölteni a konyhában.

Kép forrása: Freepik.com